Skabertrang

Skabertrang | WU15

DSCF3738Kan I huske, da jeg  for noget tid tilbage påbegyndte en række indlæg om skabertrang? Ellers kan I læse de tidligere indlæg her. Her er næste i rækken om det fine og fede butikskoncept WU15. Den dag jeg besøgte Christina Desiree Peterson og Melanie Engelkes Pedersen var de igang med at gøre butikken klar til åbning, og der stod kasser og byggematerialer alle vegne.

Christina og Melanie mødtes i december 2014 til et pop-up arrangement, og allerede d. 1. marts 2015 slår de dørene op til deres fælles projekt, butikskonceptet WU15, der samler designs fra 18 forskellige designer og kunsthåndværkere.

Manglen på et penalhus fik Christina til at starte eget designmærke. Efterspørgslen på hendes designs var så stor, at hun efter kun 4 måneder på TEKO valgte at springe ud som iværksætter. Melanie designer limited edition plakater ved siden af sit studie på Oplevelsesøkonomi på Aarhus Universitet.

Udover at være drevet af en skabertrang, så er de begge også drevet af at mange kreative, kunsthåndværkere og designere er arbejdsløse eller ender med ganske andre jobs end, hvad deres uddannelse reelt retter dem imod. Dette drev dem begge til at udvikle koncept, som ikke kun kunne styrke deres egne virksomheder, men også give kompetencer og udvikling til andre kreative.

DSCF3721

DSCF3723

DSCF3726

Hvad er WU15?
Melanie: Det er et kreativt sparringsrum, hvor vi holder interne arrangementer, såsom network events, workshops hvor man udvikler på hinandens ideer eller designs. Meningen er at designerne som er tilknyttet WU15 skal bruge hinanden – flere kreative hoveder er bedre end ét, jo.

Christina: Vi er en butik, som stiller en eksponeringskanal til rådighed for en masse små og mindre designere, som ellers normalt ikke vil være at finde i butikkerne. Ved at give dem en eksponeringskanal, hjælpe dem med vores erfaringer og give mulighed for sparring fra de andre designere, vil vi gerne være med til at trække dem op fra hobbyplan til et professionelt plan.

Hvad betyder WU15?
Melanie: Vi hedder WU15, hvor WU står for “With Us”, fordi vi gerne vil beskrive, at de enten kan vækste med os eller tage springet med os. Hvordan ændrer man fokus fra blot at være produktmager til at tænke bredere, eksempelvis i samarbejder i forskellige sammenhænge. Hvordan kan man udvide ens arbejdsperspektiv? WU15 skal være en booster for up-coming designere.

Christina: Vi vil være springbrættet for designerne.

Melanie: Man skal holde op med at se hinanden som konkurrenter. Vi har så mange udbydere på markedet i dag og i kølvandet på den økonomiske krise, kan man godt se, at forbrugerne er blevet mere kritiske – de er mere tilbageholdende. Så er det bedre, at vi ser hinanden som co-workers fremfor konkurrenter, der konkurrerer om et lille segment.

Hvad er jeres inspiration?
Christina: Det har altid været svært at placere mig selv som iværksætter. Hvad er der egentlig af muligheder og hvor kan man søge hen? Jeg manglede det her selv. En butik jeg kunne sælge mine varer i, og hvor jeg kunne få sparring og rådgivning tilpasset mig selv.

Melanie: Det her ved at dvæle ved nogle problemer og så forsøge at løse dem. At se, hvor svært det kan være for kreative iværksættere at få job, at slå igennem og få anerkendelse for, at det er mere end bare en hobbybeskæftigelse. Og så er hele det deleøkonomiske og cirkulære aspekt, hvor man kan se fordele ved at bruge hinanden jo også fedt. Vi tror på, at ved at være sammen i et fysisk fællesskab, så bruger man hinanden, og man kan se, at man får noget igen.

Fortæl lidt om butikken og de varer, man vil kunne få her:
Melanie: Rent æstetisk vil vi gerne holde det rent, råt og minimalistisk, og vi vil gerne skabe et rent lærred for de mange designere. At vi fandt et lokale til den rigtige pris på den rigtige lokation er jo bare fedt. Vi synes selv, vi passer godt ind her væk fra strøget og med nogle gode naboer som S’Vinbar, Cafe Gemmestedet…

Christina: Ja, og Garments ved siden af. Fælles for alle er, at de er specielle, og sælger varer som er udvalgte med omtanke. Det er en bestemt stil. Vi kan komplementere hinanden godt, og vi tror, at der gode muligheder for samarbejde fremover.

Melanie: Vi har allerede tænkt over en masse fede arrangementer, som kunne finde sted til sommer, haha.

Christina: Når man er sådan en lille butik, kan man jo selv bestemme, og vi kan lave nogle lidt specielle arrangementer, som kan differentiere os fra andre. Altså vi skal jo hjælpe de her designere med at komme frem og blive eksponeret. Det er jo også nogle niche-produkter, vi repræsenterer, så på den måde er der en sammenhæng.

Melanie: Tanken om at vores designere rent faktisk har siddet ved maskinen er jo en fed historie. Det er også et incitament for kunderne. Her ved man ligesom, at her kan man få up-coming design.

Christina: Vi finder jo mange af designerne på markeder som Finders Keepers, Trendsales og andre steder, og vi skal jo løbende holde øje med og finde de nye designere. Det er en modpæl til det etablerede marked med store mærker, hvor alt er masseproduceret. Vi repræsenterer håndværket og den lille designer.

WU15 holder åbningsreception søndag d. 1. marts kl. 13 – 16, og der er goodiebags til de 30 første kunder. Læs mere om dét her.

Besøg WU15 online hér på deres facebookside. Senere kommer deres online webshop, hvor kan man se alle 18 designere, som er en del af WU15. Der bliver løbende knyttet flere designere til.  

WU15
Klostergade 68

8000 Aarhus

Skabertrang | Marika Christensen, Vintagebutikken.dk og ByMarika

Jeg er begyndt på en ny serie blogindlæg, jeg har valgt at kalde “skabertrang”, hvor jeg sætter fokus på seje mennesker, der har skabt noget. Det kan være designere, iværksættere, café-ejere, kunstnere og mange andre slags personer.  Her kommer indlæg nr. 2 i serien.

”Jeg skal bare have min egen onlineshop, slutprut, ha!”, sådan fortæller Marika Christensen, uddannet markedsføringsøkonom. Hun har altid vidst, at hun skulle være selvstændig. Så imens hun havde fast arbejde hos et større dansk modebrand – et job hun i øvrigt var glad for, og hvor hun fik de erfaringer hun i dag trækker på – sparede hun op til, at hun en dag kunne tage springet og blive selvstændig og leve uden indtjening i et år.

Hun driver i dag to forretninger, hvor smykker er omdrejningspunktet – hun startede med webshoppen, Vintagebutikken.dk, hvor hun sælger vintagesmykker, som hun finder rundt omkring i Europas hovedstæder eller USA, og senere begyndte hun selv at designe smykker under eget navn, ByMarika.

Da dette interview fandt sted havde Marika endnu intet værksted eller kontorfællesskab, så hun drev webshoppen og lavede sin smykker hjemme i stuen i hendes lejlighed. I dag har hun kontor og værksted i Startup City i den gamle Ceresfabrik i Aarhus C.

Hvorfor sælger du vintagesmykker?

Ideen kom tilfældigt til mig. Jeg vidste, at jeg ikke skulle sælge tøj, da der er meget arbejde med returvarer, hvilket havde jeg erfaring med fra mit tidligere arbejde. Og jeg kunne godt tænke mig at bevare kontrollen selv, så jeg havde ikke så meget lyst til at gå ud og skabe kontakt med leverandører i Kina. Jeg havde været i en del vintagebutikker og lagde mærke til, at der altid var fokus på tøjet. I udlandet, i USA for eksempel, har de et stort marked for smykker, men det var der altså ikke i Danmark, og så tænkte jeg, at det er der nok et marked for.

Hvorfor ville du drive en onlineshop?

I starten var jeg egentlig ligeglad med, om jeg skulle sælge toiletbørster eller whatever, det var det med friheden. Det at man kan sidde, hvorend man vil i verden og arbejde, det var det der trak. Det at man tjener penge til sig selv og ikke  arbejdede for andre. Det var egentlig bare det. Men jeg har altid haft det i mig, at jeg gerne ville have mit eget.

Jeg ville egentlig bare gerne have en god idé. Jeg er i dag glad for, at det er blevet smykker, at det er noget jeg har en egen interesse for, det jo også det jeg er gået videre med i forhold til mine egne smykker, ByMarika. Jeg er meget kreativt anlagt. Det er fedt både at kunne lave smykkerne, og så samtidig bruge min interesse indenfor onlinesalg, for det har jeg altid haft stor interesse for.

Hvordan fik du interesse for smykkedesign?

Det startede med at jeg købte værktøj til at reparere vintageringe, og jeg meldte mig til nogle kurser for at lære håndværket, hvor jeg bliver lært op af en guldsmed med 25 års erfaring, og så begyndte der bare at poppe designs oppe i hovedet på mig.  Jeg begyndte at lave nogle ting selv, og min omgangskreds var ret begejstret for det, og så har jeg efterhånden bare den tilgang, at så skal jeg da bare prøve at sælge det, haha.

Og så skulle det bare hurtigt, så jeg har designet logo og æsker, og jeg har oprettet facebook og instagram. Når jeg får en idé, så forfølger jeg den. Når man får en idé, så tager man nogle beslutninger, og så gør man det.

Hvordan har du lært om sten og materialer?

Det er egentlig bare kommet hen ad vejen. Nu kan jeg med det blotte øje se, om en ring er lavet af ægte sølv.

Hvor får du din inspiration til dine designs?

Jeg er jo meget inspireret af de smykker, jeg sidder og kigger på dag ud og dag ind. Så det er meget et miks af nyt og gammelt. Og så går jeg meget op i at lave noget, der ikke er blevet lavet før, og i det omfang, det kan lade sig gøre, der undersøger jeg markedet.

Mine smykker har lidt råt touch. Jeg fik også god respons fra folk, hvor de fortalte mig, at de godt kunne lide, at det havde noget kant. Jeg laver mine smykker i sølv, fordi det simpelthen skulle være noget ordentligt. Der er jo et kæmpe marked for smykker, og der jo en masse, som gør det samme som mig, men jeg vurderede, at der er plads til flere.

Hvordan ser en typisk dag ud?

Da jeg kun havde Vintagebutikken, brugte jeg meget tid på at bygge lageret op. Så det handlede om at få bestilt varer hjem, få renset og gjort smykkerne pæne, få taget billeder af dem, og så lave reklame på Facebook. Og så pakke ordrer selvfølgelig. Nu er der jo så kommet mine egne designs oveni. Så nu sidder jeg i vinduet og filer, hamrer og saver, og få smykkerne udformet. Og nu er det lidt blandet, så kommer der lige en ordre på Vintagebutikken, og så skal den pakkes, og kommer der en bestilling på mine egne smykker, så skal de pakkes. Og nu er jeg ved at lave webshop til mine egne smykker. Derudover har jeg været af sted til Finderkeepers to weekender i streg i både Aarhus og København, og jeg har deltaget i en pop-up shop på Jægergaardsgade. Så sidder jeg meget på computeren og laver SEO (search Engine Optimisation/søgemaskineoptimering. red.) sørge for at jeg kommer op at rangere i googlesøgninger. Jeg laver for eksempel SEO på hvert enkelt smykke, og det hjælper på salget. Så kører jeg nogle samarbejde med nogle bloggere og lave linkbuilding. Så markedsføring fylder også en del. Derudover skal jeg snart til London for at lede efter nye varer. Så min kalender er efterhånden fyldt godt op.

Hvordan er det at være ung selvstændig kvinde?

I starten tænkte jeg ikke så meget over det. Jeg gjorde det bare, og jeg synes det var fedt, mine venner syntes at det var fedt, og jeg stod da med hænderne over hovedet og jublede lidt, men så sidder man i dag, og så er det jo bare ens hverdag. Men der begyndte at komme henvendelser fra bloggere og folk,  der gerne vil interviewe en, og jeg har talt til et seminar for iværksættere, og så kan jeg jo mærke, at det er noget, som folk egentlig synes er lidt fedt, og de vil gerne have ens viden og råd.

Det er dejligt at være selvstændig og at kunne hjælpe andre, som også kunne tænke sig at udleve den der drøm. Det er fedt nok at være i den der ”selvstændige boks”. Men det bliver tit kørt lidt op på en piedestal, men det er jo bare et arbejde som alle andre, man styrer bare det hele selv.

Jeg har haft revisor her i starten, for der kunne jeg ikke selv overskue at lave regnskab, men nu hvor det hele efterhånden er faldet mere på plads, så skal jeg selv til at overtage det. Men hele den der proces er vildt spændende, nye ting man skal lære og alle de spørgsmål og praktiske ting, man har skullet forholde sig til – CVR-nummer, medarbejdersignatur og alt muligt andet. Det har været rigtig fedt at stå med den der boble af ting, som man ikke vidste noget om, og så kunne trække en ting ned ad gangen og forstå og lære det.

Besøg Vintagebutikken online:
http://www.vintagebutikken.dk
Vintagebutikkens Instagramprofil
Vintagebutikkens facebookside

Besøg ByMarika online:
http://www.bymarika.com
ByMarikas facebookside

Skabertrang | Kathrine Juul, Moluu

Jeg er begyndt på en ny serie blogindlæg, jeg har valgt at kalde “skabertrang”, hvor jeg sætter fokus på seje mennesker, der har skabt noget. Det kan være designere, iværksættere, café-ejere, kunstnere og mange andre slags personer. 

Inde i den lille butik Moluu i Latinerkvarteret i Aarhus hører beklædningsdesigner Kathrine Juul til. Hun taget turen fra Hirtshals til København til Aarhus – altid med en bevidsthed om, at hun skulle være selvstændig designer, hvor hun ville få mulighed for at fordybe sig i designet med fokus på fine, feminine og elegante styles, hvor pasformen er i højsædet. Med denne målrettethed flyttede Katrine Juul efter endt uddannelse i København til Aarhus og åbnede butikken Moluu sammen med sin svigerinde. Dette er nu 10 år siden.

I dag har Kathrine Juul Moluu selv, og med tiden har hun blandt andet fået to drenge. Den dag interviewet fandt sted havde Kathrine Juul den yngste på kun 2 måneder med i butikken, og sniksnakkede med ham, imens hun ryddede op i værkstedet. Lige nu koncentrerer hun sig om at få syet nogle styles til det kommende julesalg.


Hvad er Moluu?
Det er mit sted. Det har ændret sig meget igennem årene. Det har altid været med mit eget design og mine egne ting,  og der har altid været værksted her. Igennem årene har jeg haft en del praktikanter, nogle har haft værksted her også, og så har jeg solgt tøj fra nogle af dem jeg har gået på skole med i København blandt andet Trine Wackerhaus. Så det har skiftet meget. Det har været en afprøvning af, hvad der fungerer bedst, og hvordan jeg gerne vil have det. Men lige nu, der er det mit eget.

I takt med at jeg haft fået børn, så er der kommet noget børnetøj snigende. Det er lidt sjovt, og det passer jo meget godt, hvis jeg har haft nogle rester.

Hvor kommer navnet Moluu fra?
Det kom sig af, at jeg i sin tid startede det med min svigerinde, og vi kunne så slet ikke blive enige om et navn. Vi har samme uddannelse, men vi er egentlig ret forskellige. Jeg hedder Juul, og hun hedder Holm. Vi spillede meget scrabble, og vi sad med det her sammenmiks af bogstaver, og så blev det til Moluu. Vi googlede det, og så at det betød ”skaldet” på et afrikansk sprog, og det var meget sjovt og fint, og så blev vi enige det. Nu kan det jo ikke være anderledes.

Hvad kendetegner Moluu-stilen?
Det er meget farverigt, men det er også nogle enkle designs, og så lægger jeg meget vægt på, at der også er en god pasform, og nogle gode detaljer. Den gode pasform betyder meget, og den synes jeg ikke, at man får rundt omkring. Jeg tror ikke, at alle folk er klar over, hvor godt ting egentlig kan sidde.

Der er cirka fem ting af hver. Jeg køber ikke så meget stof, da jeg skal jo selv sidde og sy det hele. Det er lidt en afvejning af, at det er sjovere for mig at lave nogle nye ting i stedet for sidde og sy det samme.

Hvad inspirerer dig?
Jeg lærte under min uddannelse, at man kunne have nok så gode idéer, om hvad man ville lave og med hvilket materiale, men man kunne jo aldrig finde det der materiale, og det var frustrerende. Så jeg arbejder ud fra de materialer, jeg kan få. Men så er der jo selvfølgelig et eller andet, der gør at jeg vælger noget bestemt, og det er en eller anden underlig intuition om, hvad det er, der er spændende af materialer, farver og mønstre.

Jeg er et meget observerende menneske, tror jeg, Så jeg suger tingene til mig. Jeg har med to små børn ikke tiden til at rende rundt omkring – på museer for eksempel, og vi har heller ikke været ude at rejse i hundrede år, men det behøves det heller ikke at være. Bare det at gå på gaden, jeg kigger på folk, og jeg kigger på bygninger – alt omkring mig. Så det meget uhåndgribeligt på en eller anden måde, men også meget mærkeligt, hvordan man så rammer ind i en trend.

Men jeg tager udgangspunkt i de materialer, jeg har til rådighed, og så tænker jeg, hvad skal det blive til, det her?

Hvad giver det dig at være designer?
Jeg ved ikke om det altid har været en drøm, men jeg har altid, fra jeg var tidlig teenager, lavet mine egne ting, og jeg skulle altid eksperimentere, og gerne lave mine egne ting selv.Jeg elsker den der med, at du får en idé, og så kan man selv få den frem. nogle gange lykkedes det rigtig godt og andre gange, så lykkedes det måske ikke.

Jeg kan godt lide den der proces. At man ser et eller andet for sig inde i hovedet i forhold til, at man sidder med et materiale foran sig. Så laver jeg mønstret, syer en prøve, retter det til, og så ser jeg om det også fungerer i 3D.

Hvordan ser en typisk dag ud?
Det er lidt forskelligt, for jeg har egentlig sådan en kreativ cyklus, som sådan kommer i perioder, og så spytter jeg en masse ud, så er der lidt stilstand og så kommer det igen. Der er altid en masse praktisk ting, jeg kan lave, når der er stille. Så kan jeg ordne regnskab og støvsuge butikken og tusinde andre ting. Men den der kreative proces, den er meget bølgende.

Lige nu er den anderledes end, hvordan den plejer, når jeg har min lille søn med. Så afhænger det af om, han lige sover i to timer, hvor jeg kan nå at lave en masse. Så skal der bare syes for eksempel.

Hvordan er det at være selvstændig?
Jeg er rigtig glad for det. Jeg tror også, at det lægger meget godt til min personlighed. Jeg er meget selvstændig, og jeg kan godt lide at bestemme selv. Også min tid altså. Men der er jo også meget arbejde i det. Der er ikke så mange ferier, og der er heller ikke så meget sikkerhed, hvilket jeg synes er lidt sværere, nu hvor jeg har fået børn og ikke bare er mig selv. Jeg har da af og til tanken om, hvis jeg ikke skal det her, hvad skal jeg så? Og det kan jeg bare ikke. Der er ikke noget alternativ. Jeg skal ikke ud i en større virksomhed. Kindkys og messer, det er ikke lige mig. Der er masser af søde mennesker i branchen, det er slet ikke det, men det er bare sådan et show, og det skal jeg ikke. Det er jeg for meget nede på jorden til.

Besøg Moluu
Volden 11, 8000 Aarhus C
Tir – fre 13-17 og lør 12-14
http://www.moluu.dk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...