Litteratur

Lately… (aka I’m back!)

Siden sidst har jeg…

Grundlæggende haft rigeligt om ørene, og derfor har min kære lille blog været forsømt. Øv, hvor har jeg savnet at blogge, men overskuddet har desværre ikke været til det, ligesom overskuddet ikke har været til at opleve det helt vilde. Men energien er ved at vende tilbage, og jeg er tilbage nu.

Jeg har dog været ude i nu og næ og her kommer lidt glimt.

DSCF8387

Jeg har nydt forårssolen i Aarhus (når den altså har været her!) Er vi ikke enige om, at den kommer fra nu af og bliver indtil slut september?

DSCF8407

Jeg har hængt ud en el weekend med de bedste mediepiger. En af dagene til brunch hjemme hos mig. Der blevet serveret verdens bedste (og nemmeste!) grydebrød og havregrødskagen, og så drak vi naturligvis mimosaer.

DSCF8404

Vi hang også ud på S’vinbar, som nok er et af mine favoritsteder i byen. Vi missede øjnene mod solen, snakkede og grinede. (Og jeg er blevet klippet i mellemtiden, så farvel til det døde hår jeg havde på hovedet efter tre måneder i nepals jungle)

DSCF8412

Jonas og jeg var til St. George’s day hos det cataloniske netværk i Aarhus – en af Jonas’ gode venner er fra Barcelona. Her blev vi traditionen tro budt med til at bytte en bog, og kvinderne får en rose. Bogen er allerede læst, og kan bestemt anbefales. Jeg læser den som et feministisk værk – en feminin udgave af “Cather in the rye”.

DSCF8414

Da vi kom hjem til lejligheden havde verdens bedste lejere sat fine påskeliljer i vores altankasser. De er visnet nu, efter nogle dage med varm sol, og jeg glæder mig til en sommer, hvor jeg skal plante og så både på verdens mindste terrasse og ude i kolo’en.

I’m back!

Til the hos Den Gamle By

Forleden sensommereftermiddag var jeg inviteret til the hos Den Gamle By i anledning af lanceringen af to bøger om henholdsvis the og kaffe som nydelsesmidler i Danmark. Det var en rigtig fin og hyggelig eftermiddag,

PicMonkey Collage2

Vi blev budt på the serveret af Perchs. De har i samarbejde med Den Gamle By udviklet en særlig the, som lanceres i her i efterårsferien. Jeg vælger egentlig altid grøn the, men denne sorte the havde en dejlig let og frisk eftersmag og serveret med en af Den Gamle Bys legendariske hindbærsnitter, så var jeg en happy camper. Jeg er vild med, hvor mange slags the med mange forskellige smage, der egentlig findes.

Anette Hoff, seniorforsker hos Den Gamle By og forfatteren bag de to bøger gjorde et fantastisk fund, da hun i arkiverne fandt varelister for alle danske købmænd i perioder i 1700-tallet. Ved at man sammenholde dem med skifterprotokollerne, kunne hun finde ud af, hvem der købte te, og hvor meget de købte. På den måde har hun undersøgt henholdvis théen og kaffens historie og betydning i Danmark.

PicMonkey Collage
PicMonkey Collage4 PicMonkey Collage5

Da jeg gik derfra helt mæt i hindbærsnitter, scones og the var der helt stille og tomt i Den Gamle By. Jeg tror virkelig, at det kunne være et godt udflugtsmål en eftermiddag – måske med en madpakke, som man så kunne nyde på en lille picnic i Botanisk Have.

Ting jeg kan lide

DSCF6247

Mit duftlys fra Diptyque, som dufter af koriander.

DSCF6248

I NYC fandt Stine og jeg den fineste lille butik, som havde specialiseret sig i customized punge og tasker. Jeg købte denne lille taske med min “nye” initialer. Den er smørblød og har lige plads til det mest nødvendige: Pung, mobil, nøgler, læbestift og solbriller.

DSCF6251

I vores kolo står der et bugnende æbletræ, der virkelig giver mange æbler. De er syrlige, sprøde og får et fint rødt skær. Kender I sorten?

DSCF6255

Min weekendparfume. Fra Maison Martin Margiela’s Replica-serie: Lazy Sunday Morning. En helt ren og blid duft.

DSCF6256

Kultur og ideer-tillæggene i Weekendavisen. Perfekt til en søndag formiddag i vinduet. (ps. Ih, hvor gad jeg godt at bo tættere på Louisiana!)

På læselisten

På det seneste har følgende været på læselisten…

DSCF5715

Lidt blandede paperbacks som jeg har tygget mig igennem i løbet af sommeren:

Helle Helle: Hvis det er. Starter grotesk med en løbetur, der ender helt ude i skoven. To personer, en mand og en kvinde ender i et shelter i en skov efter at være faret vild, med vabler på fødderne og uden mad og drikke. Her overnatter de i to mørke og kolde døgn. Og de må nærme sig hinanden. Men den ene er fåmælt, kejtet og apatisk, den anden handlekraftig. Fortællerstemmen kommer ét sted fra – fra manden, imens den også skildrer brudstykker af hovedpersonens, kvindens, liv. Hvordan skal de to personer nogensinde finde hinanden? Skal de overhovedet finde hinanden? Klassisk Helle Helle, hvor der lurer mere under overfladen. Jeg læste bogen i ét hug en aften som godnatlæsning. Men jeg kunne ikke lægge den fra mig, før jeg var færdig. Jeg kom lidt træt på arbejde dagen efter.

Banana Yoshimoto: Kitchen + Goodbye Tsugumi. Jeg er bidt af Yoshimotos blide skrivestil. I disse bøger tager hun fat på emner som transitationen mellem barn og voksen, grænsen mellem død og liv – alt sammen skildret i et stille, roligt og blidt sprog. Japansk kultur bliver på fineste vis beskrevet, imens vi følger hendes unge, kvindelige hovedpersoner. De poetiske hverdagsbeskrivelser giver disse bøger et drømmende poetiske modus, som er skønt at falde ind i. Blød eskapisme.

Ogai Mori: Gan: Jeg er faschineret af Japan og japansk kultur. Da jeg fandt denne lille bog i en boghandel i NYC måtte den med mig hjem. Den er  – åbenbart – en af de mest klassiske japanske fortællinger skrevet tilbage i 1911.  I et Japan i transitation mellem Edo og Meiji perioderne, hvor landet oplever vestlig inflydelse og industrialisering, finder dette tragiske drama sted. En mand er træt af sin kone og finder sig en elskerinde. Den unge elskerinde indvilger i en ordning for, at hun kan forsøge sin aldrende far, alt imens hun drømmer om, at den unge helt skal komme hende til undsætning. Kvinderne og deres plads i samfundet skildres på stille men barsk vis i en tid, hvor de forskellige roller, samfundsmæssige positioner og identiteter får mulighed for at ændre sig.

Ossian Ward: Ways of looking. How to Experience Contemporary Art. Den faglige bog. Jeg trængte til at dykke ned i kunsthistorien igen. I Ward’s bog får vi en letforståelig analysemodel til at gå i krig med samtidskunsten. Den stiller nemlig udfordringer til os som beskuer, idet vi ikke længere kan trække på tidligere tiders historier og rammer. Tilgengæld kan vi trække på vores umiddelbare tanker og følelser, hvis vi blot stopper op og tager os tid til at gå i dybden med værkerne – og dét gør netop samtidskunsten mere vedkommende og tilgængelig. Læs den, hvis du har været på museum fornyligt, og følte dig fortabt mellem værker med “uden titel”

Nu skal jeg så til at i gang med efterårslæsningen. Hvad har I læst for nyligt, og hvad kan I anbefale?

Mandagsmandag

I dag har været sådan en af de der dage…  Eller nok rettere uge. Jeg har virkelig prøvet på at være glad, at nå de ting jeg skulle, hygge mig efter arbejde. Men der har bare været for meget. Både på mit skrivebord og i mit hovede. Jeg gik hjem efter arbejde fredag og lage mig syg på sofaen, og tænkte at det nok var et tegn på, at jeg skulle slappe af, så det gjorde jeg, og jeg hyggede mig faktisk. Igår aftes lige inden jeg ville i seng, blev jeg så ramt af en alvorlig omgang Sunday’s Blues. Sur, trist, vred, ked af det. Jeg synes bare lige, at det hele var lidt træls. Tankerne kørte rundt i hovedet. Ondt i maven og hjertebanken. Stod op i dag med et hul i maven, spiste min havregryn mut og trist for mig selv, og trillede så på arbejde. Jeg kunne slet ikke overskue den kommende uge, som blandt består af en præsentation til en vigtig konference og en rejsetur til London. Jeg fik vrisset lidt af en kollega eller to, sendt nogle mails og klaret lidt opgaver, men til sidst tog jeg så hjem. Nu har jeg  hygget mig herhjemme sammen med Jonas. I yogabukser (som jeg mest bruger til hjemme-afslapning) og t-shirt uden bh under. Dyne på sofaen. Lidt kys. Så skal det nok gå.

DSCF3793

DSCF3794

DSCF3795

DSCF3796

Ovenstående viser vist, at jeg skal huske mig selv på mit nytårsfortsæt om ro på.  Det går dog ganske godt med at købe blomster med hjem. Lige nu står de fineste liljer købt hos min lokale blomsterhandler, Alexandra Blomster ved Rådhuset, og venter på at springe ud.

Jeg har for nyligt bestilt et abonnement på Kinfolk Magasine, og det har bestemt ikke skuffet. Så fint og gennemarbejdet et magasin. Pudsigt nok handler denne udgave om entrepreneurskab og work/life balancen. Det kan jeg jo så tænke lidt over. I bladet er der artikler om fordelen ved at krussedulle dén, hvorfor det at lave lister kan være godt og det japanske begreb “yoyuu” præsenteres; Hvordan det handler om at have en indre ro, være i balance med sig selv, så man kan klare de eksterne svingende handlinger og begivenheder.

Chokoladen købte jeg med hjem en dag efter et besøg hos Juicestop. Den lyserøde pakke blev spist her til aften.

Finheder

DSCF3465

DSCF3467

Jeg har købt det fineste undertøj fra mærket Love Stories. Det er fint og pænt på den ikke-matchende måde med glimmer og palmeprint. Det er til at blive glad i låget af.

DSCF3469

DSCF3473

Og så har jeg lånt den populære guide til at være fransk femme fatale på biblioteket. Den var faktisk ganske underholdende og dejligt uselvhøjtidlig. Jeg har en aversion imod bøger, der kommer med købs-anbefalinger til en lånt identitet. Denne bog tager kærligt pis på den slags, og prikker til myten om parisiennen.

Nui, hvor er det dejligt, at foråret er kommet. Jeg har haft en marathon-uge på arbejde med en del deadlines, vigtige møder og lidt for mange, store opgaver i forhold til tid. Jeg har været træt, træt efter arbejde – helt drænet for energi. En af dagene  gik jeg i seng 20.30 og sov til morgenen efter. Jeg havde derfor besluttet mig for, at jeg skulle have en helt stille weekend, men da det blev fredag og jeg fik krydset nogle ting af arbejds-to-do-listen sidst på eftermiddagen, var jeg sprængyldt med energi. Så hjem og løbe en tur, så gøre rent i hele hytten, Jonas kom hjem og så lavede vi god mad sammen og drak vin. Vi besluttede os for tage på S’vinbar, senere på Vesterlauget og så på Café Paradis til dans og Blå Thor, og inden vi havde set os om var kl. 04.00 og vi slog et smut omkring MacD, inden vi tog hjem for at sove. Det er sjovt, det med energi – hvad det er man får og mister energi af. Jeg satser på, at forårets komme (sammen med at få klaret nogle arbejdsgopgaver i næste uge) vil gøre de næste par uger lidt mere sjove og spændende end de forrige.

One year ago: Februar 2014

For et år siden…

DSC_0029

Smugstartede jeg på foråret ved at købe en masse blomster.

DSC_0003

Jeg købte ind hos Ren Kost.

DSC_0005

Jeg havde den bedste Valentinsdag med Jonas.

DSC_0074

Der blev drukket en kop kaffe hos Street Coffee en formiddag. Efter jeg har fået nyt arbejde (hvilket er for et år siden nu. *gisp!*) besøger jeg Street Coffee rimelig ofte, da mit arbejde ligger uhyggeligt tæt på.

DSC_0062

Lidt skønhedsprodukter flyttede ind. Hårbeskytter-sprayen fra EVO er i øvrigt først ved at være tom nu, så den må siges at være drøj i brug.

DSC_0033

Jeg besøgte København med mit arbejde, og der blev tid til et besøg på Kalasset sammen med nogle veninder. De pandekager der… jeg drømmer stadig om dem. Det er de bedste pandekager, jeg nogensinde har fået.

For nyligt…

DSCF3360

{Kaffe hos La Cabra i godt selskab med ham jeg ret godt kan lide}

Det er rigtigt gået hen og blevet hverdag med en fast rytme. Det er faktisk helt OK, for hverdagene lige for tiden er fyldt med hyggelige små glimt.

DSCF3328

En lørdag morgen lavede jeg denne lækre, herlige bagt-grød-møder-crumble-kage-morgenmadssag. Den er virkelig lækker med frisk og syrlig smag fra bærene, sprød fra kerner og nødder og så bliver den bestemt ikke dårligere med en klat youghurt eller karamel/dulche de leche on top. Find opskriften her.

DSCF3359

Friske blomster gør altid glad. Lige for tiden er tulipaner i sæson.

DSCF3446

Jeg får gået en del ture på må og få. Så længe himlen er blå kan jeg holde vintervejret ud. Foråret må dog gerne skynde på sig.

DSCF3395

Det kolde vintervejr efterlader mig med kedelige triste læber og tørre hænder, så jeg sørger for at have udstyret i orden på kontoret.

DSCF3434

På natbordet – eller rettere på sofabordet – ligger J.D. Sallingers Franny and Zooey. Jeg begyndte på den for lang tid siden, men jeg kom ikke rigtig ordentlig igang med den, så nu er jeg begyndt forfra. Jeg var vild med Catcher in the Rye, så jeg glæder mig til at komme igang med denne.

 

 

 

Fra bogreolen

Vintertid betyder indetid, og det er lig med hygge i læsekrogen. Jeg putter mig i vores vindueplads med udsigt over byen, og der bliver læst på livet løs. Jonas og jeg har en bugnende bogreol, hvor der konstant kommer nye indflyttere til, og der kommer også stadigt ønsker til den mentale læseliste.

DSCF3329

DSCF3332

Tre af de seneste virkelig anbefalesværdige bøger, der er kommet ned fra bogreolen:

Haruki Murakami –  den farveløse Tsukuru Tazakis pilgrimsår: Den sidste nye bog fra Murakamis hånd, handler om venskaber, ensomhed, sorg. Den 30-årige Tsukuru er ingeniør med speciale i togstationer, og han tænker tilbage på sin glade ungdom, hvor han var et del af et femkløver med fire farverige venner. Bogen behandler hvordan mennesket ofte skaber sin identitet i de narrative strukturer og selvfortællinger, som man selv konstruerer – alene og i samspil med andre. Den får et mystisk, nærmest krimiagtigt islæt, idet man som læser undrer sig over, hvordan Tsukuru er blevet så alene – hvorfor hans venner fra gamle dage har afskåret ham fra deres liv. På klassisk Murakamivis er der også et magisk, spirituelt lag, som giver historien en ekstra dimension.

Patti Smith: Just Kids: Patti Smiths selvbiografi om hendes ungdomsår og tiden i New York, hvor hun sammen med Robert Mapplethorpe hutler sig igennem en bohemetilværelse i New York. Undervejs checker de blandt andet ind på det sagnsomspundne Chelsea Hotel, og Patti Smiths egen personlige fortælling vikler sig ind i den større fortælling om kunstscenen i New York i 60’erne og 70’erne. Bogen er en hyldest til kunstneren og kunsten, om at finde sit eget udtryk, identitet, seksualitet og den er skrevet i et smukt, smukt sprog, der endnu engang beviser, hvor stor en poet Patti Smith er.

Suzanne Brøgger – Til T: Denne bog er mit første møde med Suzanne Brøgger, og jeg håber bestemt ikke, at det bliver mit sidste.  Til T  beretter om den dysfunktionelle familien “Plys”. Hvordan familiemedlemmerne kæmper med at udfylde Modernitetens krav til familien som institution, hvor der både skal være plads til individet og fællesskabet, hvor identiteten skal skabes frit, men hvor man alligevel påvirkes af de bånd, der omgiver en. Der jongleres helt fantastisk mellem emner som identitet, kønsroller, feminisme og familierelationer, og bogen er skrevet i et svulstigt men på samme tid let sprog.

Hvilke bøger har I senest læst, som I vil anbefale videre? Lad os lave en lille online læseklub sammen.

 

 

 

Gaveregn

DSCF3270

DSCF3278

Jeg var så heldig at få nogle rigtig gode og fine til jul og i fødselsdag. Her er et lille glimt af en del af dem. Jeg kan i øvrigt varmt anbefale Suzanne Brøggers “Til T” – den blev slugt mellem jul og nytår og er virkelig læseværdig. Af Jonas fik jeg et litografi af Daniel Van der Noon – nu skal jeg bare have det op at hænge…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...