Jeg er begyndt på en ny serie blogindlæg, jeg har valgt at kalde “skabertrang”, hvor jeg sætter fokus på seje mennesker, der har skabt noget. Det kan være designere, iværksættere, café-ejere, kunstnere og mange andre slags personer.  Her kommer indlæg nr. 2 i serien.

”Jeg skal bare have min egen onlineshop, slutprut, ha!”, sådan fortæller Marika Christensen, uddannet markedsføringsøkonom. Hun har altid vidst, at hun skulle være selvstændig. Så imens hun havde fast arbejde hos et større dansk modebrand – et job hun i øvrigt var glad for, og hvor hun fik de erfaringer hun i dag trækker på – sparede hun op til, at hun en dag kunne tage springet og blive selvstændig og leve uden indtjening i et år.

Hun driver i dag to forretninger, hvor smykker er omdrejningspunktet – hun startede med webshoppen, Vintagebutikken.dk, hvor hun sælger vintagesmykker, som hun finder rundt omkring i Europas hovedstæder eller USA, og senere begyndte hun selv at designe smykker under eget navn, ByMarika.

Da dette interview fandt sted havde Marika endnu intet værksted eller kontorfællesskab, så hun drev webshoppen og lavede sin smykker hjemme i stuen i hendes lejlighed. I dag har hun kontor og værksted i Startup City i den gamle Ceresfabrik i Aarhus C.

Hvorfor sælger du vintagesmykker?

Ideen kom tilfældigt til mig. Jeg vidste, at jeg ikke skulle sælge tøj, da der er meget arbejde med returvarer, hvilket havde jeg erfaring med fra mit tidligere arbejde. Og jeg kunne godt tænke mig at bevare kontrollen selv, så jeg havde ikke så meget lyst til at gå ud og skabe kontakt med leverandører i Kina. Jeg havde været i en del vintagebutikker og lagde mærke til, at der altid var fokus på tøjet. I udlandet, i USA for eksempel, har de et stort marked for smykker, men det var der altså ikke i Danmark, og så tænkte jeg, at det er der nok et marked for.

Hvorfor ville du drive en onlineshop?

I starten var jeg egentlig ligeglad med, om jeg skulle sælge toiletbørster eller whatever, det var det med friheden. Det at man kan sidde, hvorend man vil i verden og arbejde, det var det der trak. Det at man tjener penge til sig selv og ikke  arbejdede for andre. Det var egentlig bare det. Men jeg har altid haft det i mig, at jeg gerne ville have mit eget.

Jeg ville egentlig bare gerne have en god idé. Jeg er i dag glad for, at det er blevet smykker, at det er noget jeg har en egen interesse for, det jo også det jeg er gået videre med i forhold til mine egne smykker, ByMarika. Jeg er meget kreativt anlagt. Det er fedt både at kunne lave smykkerne, og så samtidig bruge min interesse indenfor onlinesalg, for det har jeg altid haft stor interesse for.

Hvordan fik du interesse for smykkedesign?

Det startede med at jeg købte værktøj til at reparere vintageringe, og jeg meldte mig til nogle kurser for at lære håndværket, hvor jeg bliver lært op af en guldsmed med 25 års erfaring, og så begyndte der bare at poppe designs oppe i hovedet på mig.  Jeg begyndte at lave nogle ting selv, og min omgangskreds var ret begejstret for det, og så har jeg efterhånden bare den tilgang, at så skal jeg da bare prøve at sælge det, haha.

Og så skulle det bare hurtigt, så jeg har designet logo og æsker, og jeg har oprettet facebook og instagram. Når jeg får en idé, så forfølger jeg den. Når man får en idé, så tager man nogle beslutninger, og så gør man det.

Hvordan har du lært om sten og materialer?

Det er egentlig bare kommet hen ad vejen. Nu kan jeg med det blotte øje se, om en ring er lavet af ægte sølv.

Hvor får du din inspiration til dine designs?

Jeg er jo meget inspireret af de smykker, jeg sidder og kigger på dag ud og dag ind. Så det er meget et miks af nyt og gammelt. Og så går jeg meget op i at lave noget, der ikke er blevet lavet før, og i det omfang, det kan lade sig gøre, der undersøger jeg markedet.

Mine smykker har lidt råt touch. Jeg fik også god respons fra folk, hvor de fortalte mig, at de godt kunne lide, at det havde noget kant. Jeg laver mine smykker i sølv, fordi det simpelthen skulle være noget ordentligt. Der er jo et kæmpe marked for smykker, og der jo en masse, som gør det samme som mig, men jeg vurderede, at der er plads til flere.

Hvordan ser en typisk dag ud?

Da jeg kun havde Vintagebutikken, brugte jeg meget tid på at bygge lageret op. Så det handlede om at få bestilt varer hjem, få renset og gjort smykkerne pæne, få taget billeder af dem, og så lave reklame på Facebook. Og så pakke ordrer selvfølgelig. Nu er der jo så kommet mine egne designs oveni. Så nu sidder jeg i vinduet og filer, hamrer og saver, og få smykkerne udformet. Og nu er det lidt blandet, så kommer der lige en ordre på Vintagebutikken, og så skal den pakkes, og kommer der en bestilling på mine egne smykker, så skal de pakkes. Og nu er jeg ved at lave webshop til mine egne smykker. Derudover har jeg været af sted til Finderkeepers to weekender i streg i både Aarhus og København, og jeg har deltaget i en pop-up shop på Jægergaardsgade. Så sidder jeg meget på computeren og laver SEO (search Engine Optimisation/søgemaskineoptimering. red.) sørge for at jeg kommer op at rangere i googlesøgninger. Jeg laver for eksempel SEO på hvert enkelt smykke, og det hjælper på salget. Så kører jeg nogle samarbejde med nogle bloggere og lave linkbuilding. Så markedsføring fylder også en del. Derudover skal jeg snart til London for at lede efter nye varer. Så min kalender er efterhånden fyldt godt op.

Hvordan er det at være ung selvstændig kvinde?

I starten tænkte jeg ikke så meget over det. Jeg gjorde det bare, og jeg synes det var fedt, mine venner syntes at det var fedt, og jeg stod da med hænderne over hovedet og jublede lidt, men så sidder man i dag, og så er det jo bare ens hverdag. Men der begyndte at komme henvendelser fra bloggere og folk,  der gerne vil interviewe en, og jeg har talt til et seminar for iværksættere, og så kan jeg jo mærke, at det er noget, som folk egentlig synes er lidt fedt, og de vil gerne have ens viden og råd.

Det er dejligt at være selvstændig og at kunne hjælpe andre, som også kunne tænke sig at udleve den der drøm. Det er fedt nok at være i den der ”selvstændige boks”. Men det bliver tit kørt lidt op på en piedestal, men det er jo bare et arbejde som alle andre, man styrer bare det hele selv.

Jeg har haft revisor her i starten, for der kunne jeg ikke selv overskue at lave regnskab, men nu hvor det hele efterhånden er faldet mere på plads, så skal jeg selv til at overtage det. Men hele den der proces er vildt spændende, nye ting man skal lære og alle de spørgsmål og praktiske ting, man har skullet forholde sig til – CVR-nummer, medarbejdersignatur og alt muligt andet. Det har været rigtig fedt at stå med den der boble af ting, som man ikke vidste noget om, og så kunne trække en ting ned ad gangen og forstå og lære det.

Besøg Vintagebutikken online:
http://www.vintagebutikken.dk
Vintagebutikkens Instagramprofil
Vintagebutikkens facebookside

Besøg ByMarika online:
http://www.bymarika.com
ByMarikas facebookside

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 comments on “Skabertrang | Marika Christensen, Vintagebutikken.dk og ByMarika”

 1. Hej Michelle!
  1) Hold da helt op et fantastisk godt interview/indlæg 🙂 Samtidig med at det var utroligt informerende ang. hendes design og karriere, var det også virkelig motiverende til at starte noget nyt op! Jeg glæder mig helt til næste “afsnit” af den her serie indlæg (og gør mig lige som fast læser, så jeg ikke misser det (; )

  2) tusinde tak for din rosende og konstruktive kommentar inde på min blog! Det gjorde mig virkelig glad med alle de gode ord. Jeg tager selvfølgelig alle dine ideer i tænkeboks og finder ud af, hvilke ideer der kommer til det, du har bedt om 🙂

 2. Ih, sikke spændende læsestof! Du havde ret, lige noget for mig. Det er lige sådan noget der giver mig endnu mere mod og blod på tanden, til at blive selvstændig.

  Jeg glæder mig virkelig til at læse næste indlæg, Michelle. Fortsæt endelig! 🙂

  • Hej Nina,
   Det er ikke mig der havde smykkerne til salg, men derimod Marikka i interviewet. Hun har dog sidenhen lukket for sin butik.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *