Berlin

Gekauft in Berlin

Når jeg er i udlandet skal jeg altid have en kæmpe stak magasiner med hjem. Da jeg boede i Berlin blev jeg rigtig glad for SLEEK, så det ryger altid med hjem (måske jeg bare skulle tegne et abonnement?), og udover det kom det fine magasin Lula også med hjem. Magasinerne blev købt i bog-og magasinbutikken Do you read me?

Jeg kom jo som sagt omkring en virkelig god genbrugsbutik ved Senefalder Plz. som jeg vitterligt tømte. Tjek lige den stak tøj jeg fik slæbt med hjem! Mange af tingene er virkelig blevet favorit-items i tøjskabet.

I R.S.V.P købte jeg den fine elastik-dims til kuglepenne og blyanter, det fine blå postkort med fulgevingen og moleskin til Berlin. Og hvis min vej slår forbi MUJI, så er det naturlov at jeg skal derind. Der købte jeg notesbogen (som snart er fyldt op) og nogle fine glas-krus (som må blive vist en anden god gang).

Berlino Berlino #5

På vores sidste dag i Berlin tog vi den lange vej til Friedricshain for at gå lidt rundt i mit gamle hood og for at få morgenmad på Aunt Benny.

Fordi det var en kold, grå og overskyet dag, var der næsten helt stille på gaderne.

Vi besluttede os for at tage i Zoo.

Her brugte vi virkelig mange timer. Jeg kan virkelig anbefale en tur i Zoo. (Dog var jeg skuffet over at flamingoerne var lukket inde – flamingoen er min favoritfugl.)

Herefter tog vi tilbage med Mitte/Prenzlaur Berg for at tulle lidt rundt.

Og skæbnen ville at vi fandt en virkelig god genbrugsbutik lige ved Senefelder Plz. hvor jeg gjorde mig helt usandsynligt mange gode fund.

Herefter gik vi langs Torstr. og kiggede på gallerier.

Og da vi blev sultne spiste vi indisk på Khushi. (Men jeg kan nu stadigvæk bedst lide min slam-inder ved Revaler str.)

Og snip snap snude, dagen efter tog vi toget hjem til Aarhus, og så var den berliner-historie ude.

 

Berlino Berlino #4

Vi startede dag fire med at spise champagne brunch hos et meget lille, men hyggeligt sted.

Herefter besøgte Vi Bauhaus Archiv, som var et fint lille museum og klart et besøg værd.

Og så var der lige tid til et stop forbi Kleidermarkt ved Nollendorfplz.

Og vi nuppede også en udstilling på Martin Grophius Bau.

Herefter var det på sin plads med benene op og en Bionade – det gjorde vi på Wohnzimmer.

Vi spiste på Si An – et skønt vietnamesisk sted, hvor jeg i øvrigt fik den lækreste litchi-cocktail.

Og vi sluttede af med en enkelt øl på Cafe Intersoup, inden vi gik trætte hjem for at sove efter en lang dag.

 

Berlino Berlino #3

Den tredie dag var faktisk Jonas’ fødselsdag. Og den blev fejret på behørig vis. Vi startede med at sove virkelig længe (måske det havde noget at gøre med øllene på Primitiv aftenen inden… ahem…).

Herefter tog vien sen brunch på smukke, smukke, hyggelige Blumencafe (Schönhauser Allee127, Prenzlaur Berg), som er kombineret cafe og blomsterbutik.

Hvor der fløj vaskeægte, spillevende papegøjer omkring!

Herefter gik vi ned mod Mitte.

Og jeg fandt blandt andet over denne fine butik, som sælger papirvarer.

Og bog og magasinbutikken Do you read me? Her kom jeg heller ikke tomhændet fra.

Vi fik et lille “kaffestop” på The Barn.

Og herefter drak vi nogle fadøl hos henholdsvis Bötsow Privat og Schwazwaldstuben. (Linienstr.)

Til slut fandt vi ved et tilfælde den hyggeligste restaurant på Tor str. Menuen var en simpel tre retters menu, og betjeningen var uformel og dejlig afslappet. Her blev vi resten af aftenen – og hvis jeg ikke husker helt galt, så sparede de ikke på gin i den Gin & Tonic, jeg bestilte. I like!

Berlino Berlino #2

På andendagen på vores lille Berliner-færd startede vi dagen med at spise morgenmad på Meierei. Det var et stille, roligt og rustikt sted, og deres birchermüsli var kickstartende god.

Herefter tog vi på Tyrkenmarkt ved Maybachufer.

Og da det blev for tænderklaprende koldt gik vi på Das Bistro og fik noget varmt at drikke. Das Bistro er en ny afdeling af mit all time favorit bar og danse sted, Das Hotel og Das Lobby.

Herefter fandt vi Tandur Lasan, som laver de bedste fladbrød… i verden sådan cirka. Vi spiste dem med noget aubergine/hvidløgsdyp, som vi havde købt på Tyrkenmarkt.

Og efter det var det da vidst på tide med noget eftermiddagskage, og til formål tjente Katies Blue Cat ret fint. (Indrømmet, jeg ville kun besøge stedet på grund af navnet!)

Vi strollede derefter rundt i Görlitzer Park og rundt på må og få i Kreuzbergs gader.

Og vi gik faktisk hele vejen over Oberbaumbrücke og helt over til Friedricshain til mit gamle hood og direkte ind på min gamle stambar Primitiv. Og her blev vi resten af aftenen mere eller mindre.

Berlino Berlino #1

Jeg var jo i Berlin med Jonas i starten af April, og jeg har aldrig fået vist jer den smule billeder, der blev knipset på den tur. Så de kommer her. Jeg tror, at en af grundende til, at der er gået noget tid (udover almindelig dovenskab og den slags), så var jeg faktisk virkelig, virkelig skuffet over vejret. Sådan helt ind til benet. Der var snevejr, gråt og koldt. Og det var ikke just det jeg havde forestillet mig, da vi bookede togbilletterne. Selvom Berlin stadig er skøn, så var jeg simpelthen så fed up af vintervejr, at det var mere end jeg kunne klare. Men nu er solen endelig kommet til Danmark, og jeg er klar til at se på billederne – på trods af den grå himmel sjatterne af sne. Det ER jo trods alt Berlin!


Lidt kliché men første aften spiste vi på Monsiuer Vong. Det er altså altid godt. Altid. God, hvor kunne jeg godt spise noget derfra lige nu.

Kreuzberg

Kreuzberg er et område, jeg gerne vil stifte nærmere bekendtskab med. Men ligesom resten af Berlin, så får man intet foræret – det kræver stædighed og “geduld” at komme ind under huden på denne rå bydel. Kreuzberg ligger i vest – og var engang før en vis mur faldt, en af de fattigste bydele i vest. Her boede arbejderklassen og tyrkene, der kom til byen i løbet af 60’erne. Nu er bydelen en levende smeltedigel af tyrkere, studerende, arbejder, punkere, anarkister og børnefamilier. Byen består af to dele – SO36 og SW61, som har henholdsvis Oranienstr. og Bergmann str. som hver deres “hovedgade”. Oranien Str. og området omkring er den del af Kreuzberg, jeg kender bedst.

På Oranien Str. ligger Luzia blandt andet. En af mine yndlingsbarer med den fedeste indretning (hvem sagde guld-galore?!). Længere ned af gaden ligger spillestedet SO36, som især fokuserer på worldmusik. Hipsterbutikken VOO holder også til her.

Jeg plejer at tage u-bahnen til Kottbusser Tor (Kotti i daglig tale), for at komme til Oranien Str. Her vil man virkelig kunne se, at dette er en slags mini-istanbul. Hvis man vil spise lækkert tyrkisk mad, så er det her det skal gøres.

Går man ned af Kottbusser Str. ned til Spree-floden kommer man til Ankerklaussee – en bar holdt i maritim stil. Ship ohøj! Ved siden af denne bar, finder tyrkermarkedet sted hver tirsdag og fredag. Ved Mariannnen Str. ligger Lobby og Das Hotel, som er mine all-time favoritsteder i byen.

Badeschiff, som ligger ved Arena, er et åndehul i byen, når sommersolen bager og steger. Om vinteren dækker de poolen over, og det skulle også være noget af en oplevelse at tage til midnight-swim en kold januar nat.

Ikke så langt fra Arena og Badeschiff ligger der en nogle hyggelige barer helt ned til floden – blandt andet Club der Visionaere. Overfor er der en park, hvor jeg gik til friluftsfitness. Efter fitness var det meget normalt at gå et sted hen sammen og få en øl. Hæh.

Görlitzer Park (Eller Görli om man vil) er en park, som tidligere var et hang-out sted for narkomaner og andet godtfolk. Nu er parken blevet mere clearet. I midten af parken er der rester af en stor bunker, som nu på fineste vis indgår i parken, hvor unge mennesker sidder og hænger ud. Overfor bunkeren er der cafe Edelweiss, som laver gode kager, skænker kolde øl og byder på jazz oppe under loftet.

Ved Schlesishes Tor og Schlesishes Str. er der en masse leben. Her ligger Lido blandt andet sammen med en række andre fede barer. Under u-bahn stationen ligger Burgermeister, og her kan man få den bedste og mest fedtede burger i byen.

Prøv også:

At gå en tur i Victoriaparken. Det er en af de hyggeligste parker i byen. Med fine, små rislende bække og vandfald.

At besøge Tempelhof – den gamle nedlagte lufthavn, som idag agerer som en slags park.

1. Maj i Kreuzbergs gader er en sand fest uden lige. Selv Roskilde Festival minder om en kedelig suppe, steg og is fest sammenlignet med denne gadefest.

Husk at komme forbi Gallery of Fifty Faces ved Hallesches Tor. Dette område var tidligere et af de mest hærgede og hårdkogte kriminelle områder i bydelen. Men efter en massiv indsats fra beboerne er området nu blevet mere sikkert. For at markere dette, er 50 af ansigterne på beboerne blevet malet på husmurene. Stedet bliver sjældent hærget eller ødelagt, og det er forbløffende at høre om, hvorledes denne udsmykning faktisk medfører, at alle føler et slags medejerskab over området, og derfor sammen passer på det.

Dette var så sidste del af denne omgang Berlin guides. Husk at der meget mee i Berlin end blot dette. Det handler om tage gode, flade sko på, og så.. gå.

Ps. Sorry you guys for ventetiden med dette sidste indlæg – jeg har haft nogle problemer med min computer, men med et købet af en lækker, lille ekstern disk, skulle jeg være kørende igen.

MITTE

I Mitte er der enormt meget forskelligt at lave. På Alexander Plz. – Berlin’s østlige centrum kunne man sige, troner Ferhnsehnturm, og det er elsket ikon, som nydes bedst på afstand. Næsten lige meget hvor du færdes i Berlin, vil du kunne skimte dette karakteristiske varemærke. En sand berliner kan altid finde vej i byen ved at navigere efter fjernsynstårnet.

Det første Sofie og jeg gjorde, da vi havde smidt vores tasker på hostellet efter at have kørt ni timer i bus, var at hoppe på S-tog og U-bahn til Weinmeister Str. og så gå op til Monsieur Vuong på Alte Schönhauser Str. for at spise der.det er virkelig mit favorit sted at spise i Berlin. Menuen er vietnamesisk tilpasset til de tyske råvarer, servicen er tjep, priserne gode og maden smager fabelagtigt. Man bliver bænket lidt klemt mellem de andre gæster (som er en skånsom blandning af turister og hipstere).  Jeg ved godt, at stedet efterhånden er lettere hypet, men her er der noget om snakken.

Når man er færdig med at spise kan man jo passende drikke en øl på Pony Bar som ligger ved siden af. De har mange gode og forskellige øl.

Når man har sagt Mitte, har man også sagt shopping. Området omkring Weinmeister Str. er spækket med butikker som COS, American Apparel, Urban Outfitters og min yndlings; “Gerda & Louis”, som er spækket med lækre designvarer. Der også mindre butikker med tysk og skandinavisk design. Made in Berlin er en udgave af “Kleidermarkt” – en secondhandbutik. (Det var der jeg i sin tid købte denne kjole).

Men jeg slår lige et slag for min favorit “Kleidermarkt” og det er den på Ahorn Str. ved Nollendorf plz. (som ret beset ligger i Schöneberg, men den får lige lov til at snige sig med i dette indlæg).

En af mine favorit gader i Berlin er faktisk Torstr. som skærer igennem byen og deler Mitte og Prenzlaur Berg fra hinanden. På denne gade finder man en masse gallerier, en masse konceptbutikker (blandt andet Bold) og god portion berlinskhed. Den legendariske brune russerbar, Kaffee Burger, ligger også her – her har jeg drukket lidt for mange billige, russiske vodkashots.

På Torstr. fandt Sofie og jeg også DUDU – endnu et vietnamesisk køkken, dette var der fusioneret med det japanske. Efter sigende skulle de lave en fantastisk sushi-møder-salat-salat, men det regnede, og vi var kolde, da vi gik i læ hos DUDU, og derfor bestilte vi begge to en varm omgang Pho – vietnamesisk suppe. Den smagte helt som den skulle. Mmm!

Hvis man vil væk fra en stor og larmede hovedgade, så kan man stikke ind i de små gader som Linien str. og Auguststr. og gaderne omkring. Her er stille, og det er svært at tro, at man befinder sig i en af Europas største byer, når man kan gå rundt midt ude på vejen uden at blive overrendt af hverken biler, cykler eller mennesker. I disse gader finder man af og til en eksklusiv butik eller et galleri. Mit yndlings galleri er i øvrigt DAM – som fokuserer på digital kunst. Er man til jazz, er der hver onsdag aften i kælderen på Zosch (Tucholskystrasse) seks ældre herrer, som spiller New Orleans jazz. Lige omkring Stadtbad Mitte ligger der en isbar og en god restaurent.

I nærheden ligger også det ikoniske Clärchens Ballhaus, hvor en vis Adolf Hitler dansede vals med Eva Braun. Selvom stedet er turistet og mest tiltrækker et noget ældre publikum, er dansesalen med den store glimtende diskokugle alligevel et syn værd.

I øvrigt:

Så er der så meget, meget mere at se i Mitte, og derfor nedenstående liste også kun et selektivt udpluk.

Er man interesseret i kunst, så har Berlin en række interessante og gode museer. Det kubistiske mesterværk Neue natiotnal Gallerie, byder på modernistisk kunst – men bygningen, tegnet af Mies Van der Rohe, er et besøg værd i sig selv. Boros’ bunker er det bedste museum, jeg nogensinde har besøgt – vitterligt. En gammel bunker, der har haft forskellige brugsfunktioner gennem tiden. Som beskyttelsesrum under Anden Verdenskrig til frugtopbevaring under DDR til  tilhørssted fortechnoravefester i 90’erne. En masse kunstere har lavet kunst tilpasset til bunkeren, og det er faschinerende at se, hvorledes rummet, kunsten og historien spiller så perfekt sammen.  Derudover er der også Hamburger Bahnhof, der huser nogle af de store kunstere – igen er bygningen, som netop er en gammel togstation, ret interessant i sig selv.

De store byggerier, Volksbühne og Babylon, ved Rosa Luxenborg plz. er også et syn værd. Nu bliver bygningerne brugt som eksperimentiel teater og musikscene (jeg har engang været til en kæmpe, kæmpe fest derinde, hvor folk dansede på stolerækkerne og svingede sig i lysekronerne) og biograf.

Speaking of teater, så ligger Berliner Ensemble ved Friedrich str. Her har noget af det bedste teater fundet sted med Bertolt Brechts teatertrup. Man kan stadig se skudhuller i murene i disse bygninger.

Inde ved Hacksher Markt ligger Muji – her skal jeg altid ind og shoppe rejsetilbehør, papirsvarer og sutsko fra det japanske svar på Søstrene Grene.

Er man bidt af en gal dino, så er Natur Kunstliche Museum et must – de huser nogle af de største dino-fossiler nogensinde fundet.

Og så er der jo Tacheles – et kunsterkollektiv, der har besat et gammelt stormagasin – hvis Christiania var en bygning, ville den være Tacheles. Lidt længere oppe af Oranien Str. ligge de gyldne synagoge også. Når solen står rigtig på og spiller i guldet, er det virkelig en flot, flot bygning.

Om aftenen langs med Spree danses der om sommeren tango. Igen, ikke noget jeg selv har tænkt mig at deltage i, men det er nu hyggeligt at sidde med en øl i græsset, mens natten falder på, og se forelskede ældre par danse tango, mens man i baggrunden kan se fjernsynstårnet våge over byen.

 

Prenzlaur Berg

Prenzlaur Berg bliver også kaldt “Pregnancy Hills” af berlinerne, og det forstår man godt, når man ser de cafélattende drikkende speltmødre komme trillende med deres klapvogne med deres velklædte poder. Men side om side kommer en punker gående, og der er også helt almindelige mennesker – som du og jeg, der bare gerne vil have en kop kaffe i solen på en café.

Der er nu en ting ved U-Bahn station Eberswalder Str. hvor U2 kører.

Kastanienalleé byder på mange fine caféer og ditto butikker. I øvrigt er hindbærdrømmen i headeren fra den lille lyserøde café ovenfor.


Selvom Prenzlaur Berg er et af de finere og pænere områder i Berlin, så er det stadig Berlin, og det betyder masser af grafitti og street art.

Sofie og jeg slog også et smut omkring den ligeså hyggelige Oderberger Str. Her vi skulle ind og have en kop kaf’ hos Kauf dich Glücklich. Vi blev dog lokket i fordærv og endte også med en vaffel eller to. Kauf dich Glücklich har iøvrigt endnu en café kombineret med butik længere nede af Kastianienallée (lige på grænsen til Mitte). Caférne er indrettet med genbrugsmøbler, vaflerne er gode og billige og man får altid en god og personlig betjening. Bedst som man synes, det hele bliver for pænt og tuttenuttet opdager man skudhullerne i facaden på bygningen – et levn fra anden verdenskrig, og de store vandskader i loftet. Berlin er ikke naboens søde pige.

For enden af Oderberger Str. ligger det berømte Maurmarkt også. Hver søndag løber det store loppemarked af stablen, og selvom der efterhånden er flest faste kræmmere og sælgere der, så kan man gøre sig nogle hæderlige kup. Skinner solen, føler man sig hensat til en festival, for der et leben af mennesker med rastafarihår og dreadlocks, hipstere og andet godtfolk, der drikker øl på den store tilstødende græsplæne, eller som synger sammen med den stakkel, der har begivet sig ud på den store karaokeescene eller som tager sig en svingtur i de store gynger. Der er iøvrigt nogle tyrkermama’er, som sælger vanvtige lækre börek. Så man går aldrig sulten derfra.

Hvis man begiver sig ud i gaderne omkring Kollwitz plz. (hvor der hver lørdag finder et madmarked sted) vil man kunne finde den ene café efter den anden – de ligger simpelthen som perler på en snor, deriblandt Anna Blume, som har jeg fortalt om før. Bogtræet kan I også finde her. Derudover er der også LPG Bio Supermarkt, som er et af de større økosupermarkeder,  som Berlin har at byde på. Sådan et må der også gerne komme til Aarhus, tak!

I Berlin er der meget street art, der går igen. Jeg elsker at gå på opdagelse efter Little Luzy, som altid forsøger at slå sin kat ihjel på de mest bestialske måder.

Se også:

Kryds Danziger Str. og tag på visit i gaderne i det nordlige Prenzlaur Berg såsom gaderne omkring Schliemann str. Her ligger den fede bar og café Intersoup, som ofte har livegigs i den tilrøgede kælder. Wohnzimmer (en anden bar) ligger også dette område.

Hufelands str. er er hovedgaden i Bötsowkiez, hvor Sofie og jeg havde vores første lejlighed. Det er nærmest en lille selvstændig bydel i bydelen. Her er der et væld af børne”tings”butikker, en lille asiatisk kiosk (hvor jeg altid købte mine magasiner som Sleek, Zoo og Indie) og en lækker is-butik. Volkspark Friedricshain støder op til det område.

Weinerei – Jeg har skrevet det før, og jeg gør det igen: I love that place. 2€ for et vinglas, og så må du drikke alt, det du vil. Når du går, betaler du, hvad du synes, det var værd.

Tag en gå-tur i den gamle jødiske kirkegård ved Schönhauser Allée (bemærk der er åbningstider!) Eller gå forbi Zionkirche, som er pænere end pæn.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...