Nu er jeg så småt ved at have bearbejdet alle indtrykkene fra Italien og samlet alle highlightsene. Det er der kommet følgende guide ud af. Som sagt, så havde Jonas og jeg bestilt flybillet til Milano, hvor vi lejede en bil, og derefter kørte vi sydpå med Rom, hvor vi skulle flyve hjem fra. Det var den bedste tur, og jeg kan kun anbefale Italien som rejsedestination. Men det ved I sikkert allerede. Uden nærmere præsentation: Tadarh, her kommer min guide til Norditalien og Toscana.

Milano:
Vi startede vores tur i Milano, som er en kosmopol, en modeby for de rige og de smukke. Her spiste vi god mad, drak vin på caféer og kiggede på mennesker.

Highlights:

Madmakke: Eatily: 

En kæmpe madmekka for alle madentuistaer. Her kunne vi i et treetageres supermarked gå på opdagelse blandt italienske madvarer og madprodukter, og hylderne bugnede at friske og sprøde grøntsager, lækre vine, gode oste, fine pastiller og pasta i alskens udformninger. Bliver man (lækker)sulten af alt det kiggeri, så er der på hver etage en række forskellige street food køkkener, som serverer og tilbereder maden – her kan man få alt fra sprød pizza til is til mere avancerede og tunge retter. Der tilbudes også forskellige cooking classes og vinsmagningskurser – de afholder sågar et mozarellashow! Som Jonas kaldte det: “Speltporno”. Eatily findes i øvrigt også i Rom og Firenze.
Piazza XXV Aprile 10

Milanesisk mad: Al Gambero Rosso
Vi fik anbefalet dette sted af vores hotelejer, og her kan man få de klassiske milanesiske retter. Jonas fik en Osso Buco med Risotto, som var heftig, fantastisk og virkelig god. Jeg drømmer stadig lidt om den ret. Serveringen er typisk italiensk og stedet særdeles hyggeligt.
Viale Pasubio 6

Natteliv: Corso Como og Navigli-området
Besøg Corso Como hvis du vil flashe dine dyre stilletter og stive jakkesæt, og drikke cocktails med de lækre milanesere. Ellers så besøg Navigli-området langs floden, hvor der vrimler med hyggelige og coole barer. Her er stemningen mere rå og afslappet. Jonas og jeg fandt blandt andet en cool is-butik, der solgte ispinde, hvor man selv kunne vælge chokoladeovertrækket og topping, og derefter en cocktailbar, der havde specialiseret sig i Gin & Tonic. Her fik jeg en G&T med Hendricks, agurk og et drys peber (ligesom en G&T skal være) på størrelse med mit hovede.

Cinque Terre:
Jeg besøgte Cinque Terre sammen med min veninde Stine tilbage i 2009, og var så begejstret for stedet, at jeg vidste, at jeg bare måtte komme tilbage dertil. Cinque Terre består af fem små hyggelige fiskebyer lokaliseret helt ud til havet, og er kun forbundet med en gammel jernbane, hvor toget kører en gang eller to i timen. Husene er pastelfarvede og smyger sig op af klippesiderne, og man kan se, hvordan de gamle fiskere plejede at hejse deres både nede langs klippesiden med sirlige hejsesystemer. Attraktionen er at tage på vandring i området og den flotteste og mest kendte rute er en smuk, smuk rute mellem de fem byer, som Stine og jeg gik i 2009. Jeg glædede mig til et gensyn, og blev noget så skuffet, da jeg fandt ud af, at den er lukket pga. renovering efter oversvømmelse i 2011. Det så dog ikke umiddelbart ud som, at ruten var ved at blive lavet. Den så meget faldefærdig og lukket ud. Dette betød også, at byerne var overfyldte med turister (vi boede i Riomaggorie). Dog er Cinque Terre stadig virkelig flot, hyggelig og et besøg værd. Området er kendt for sin pesto, ansjoser og citronlikør.

Highlights:

Tag toget (når man nu ikke kan gå) mellem de forskellige byer og sammenlign ligheder og forskelle mellem byerne. Vi besøgte kun Riomaggiore, hvor vi boede og Manarola. Byerne er gode at bade i, hvis man er glad for at hoppe i fra klipper. Derudover så er udsigten over havet særdeles fin. Der er en masse snack-steder, hvor man kan få foccacia (pære og gorgonzola er et hit!) og friturestegt seafood eksempelvis. Perfekt til en hapser.

Mad: La Grotta: 

Vi spiste den ene af aftenerne på La Grotta, hvor jeg fik en rigtig lækker pasta med pesto, og Jonas fik pasta med ansjoser. Meget velsmagende og til en god pris.
Via Colombo 123, Riomaggioere.

Tip: Jonas og jeg bestilte hoteller hen af vejen, som vi besluttede os for at tage til de forskellige byer og steder. Jeg vil på det varmeste anbefale, at man til Cinque Terre booker på forhånd – i hvertfald i turisthøjsæsonen. Vi fandt et rigtig fint værelse, uden at have booket, men det er en træls by at gå rundt i, på må og få med sin kuffert uden at vide om man får et værelse.

Firenze:
Renæssancens højborg og et turistmekka uden lige. Firenze er en hyggelig og perfekt by at gå på opdagelse og fare vild i, da alle turistattraktioner ligger indenfor en radius af 45 minutter. Tag de gode sko på og gå rundt. Uanset hvor vi gik, faldt vi over fine vinbarer og små, hyggelige gader.

Highlights:

Øko-is: Eduardo
Ved Duomo’en i Firenze kom vi forbi et issted, hvor der var en lang kø af mennesker udenfor. Det viste sig, at det var et økologisk is-sted med hjemmelavede vafler, og da solen stod højt, og der var særdeles varmt, var det et perfekt tidspunkt for en is. De to kvinder, der havde stedet gav sig god tid og forklarede om de forskellige varianter og servede vores is med et stort smil. Jeg fik en is med kokos og chokolade og hvidvin og fløde. Den var virkelig god og lækker. (Man kunne også få is med rødvin).
Piazza del Duomo 45r

Madhallen: Mercato Centrale
Madmarkedet i Firenze foregår i en skøn rustik bygning, bestående af to etager, hvor underetagen er mere rå og bar med butikker som slagtere, grønthandlere og delikatesseforetninger.  Ovenpå er der en masse madboder ala Torvehallerne i KBH, hvor man nemt kan snacke sig hele vejen rundt. (Tip: underetagen lukker kl. 14.00). Stedet var helt klart en af de største highlights i Firenze for mit vedkommende.
Piazza del Mercato Centrale

Økologisk bistro og vin: été:
Ved et tilfælde kom Jonas og jeg forbi den hyggelige og chikke bistro og vinbar, été. Her slog vi os ned for et glas rødvin. Stedet var virkelig hyggeligt, og hvis vi ikke var på vej for at spise en stor bøf, så havde vi bestilt nogle af de små retter, som så virkelig lækre ud.
Via Faenza 55r

Bøf og god mad: Trattoria dei 13 Gobbi:
Linn havde fået anbefalet dette sted af en herre fra Firenze, som beskrev stedet, som der hvor han får det bedste Italienske mad. Det syntes Jonas og jeg lød som en god anbefaling, så vi drog mod Trattoria dei 13 Gobbi. Et hyggeligt sted med en masse forskellige lokaler i hjemlig stil med en god og afslappet stemning. Her bestilte vi det, der var markeret med rødt på menukortet: En virkelig velsmagende rigatoni med tomat, ost og basilikum til forret og en 1 kgs “Florentine Steak” til deling til hovedret. Jeg er ikke den store bøfspiser, men det smagte fantastisk godt og var så mørt og lækkert. Til dessert delte vi et stykke chokoladekage og drak en espresso. Vi blev der til sent, da der var VM-finale kamp, som vi endte med at se sammen med tjenerne (der holdt med Argentina) og de andre gæster. (Vi holdt med Tyskland). Det var SÅ hyggeligt.
Via del Porcellana 9r

Pizza: Il Pizzaiuolo:
Igen fulgte vi Linns gode råd om byens bedste pizza (Linda er også enig), og vi besøgte det hyggelige lille rustikke pizzasted, hvor man fik kærlige rygklappere fra serveringspersonalet, og pizza med topsprød bund og lækkert fyldt.
Via dè Macci 113

Chianti-området: Greve-in-Chianti og Linari.
Chianti er et område, som er kendt for sin vine. Området er oplagt til at køre rundt og se på vinstokke og smage på vine. Så det gjorde vi. Virkelig hyggeligt. Vi valgte at bo på et såkaldt agriturismo (en slags bondegårdsferie deluxe) ved Linari, som lavede sin egen olivenolie og vine. Det var det skønneste sted til afslapning, og vi brugte ærlig talt mest tid på at sidde i haven og læse, gå ture i olivenlunden og bade i poolen. Det var skønt og særdeles afslappende.

Highlights:

Delikatessebutik: Antica Macelleria Falorni.
I byen Greve-in-Chianti besøgte vi to gange den virkelig fine delikatessebutik Antica Macelleria Falorni, som virkelig var en oplevelse. Med egen ostekælder, slagterafdeling og vinbar kunne man bruge virkelig lang tid på at gå på opdagelse. Her kunne man også bestille mindre portioner street food portioner af lokale retter. Det gjorde vi (foruden at købe vin, ost og pølse med hjem), og efter to retter hver var vi godt mætte. (Tartaren og lasagnen var virkelig gode). Virkelig et besøg værd!
Piazza G. Matteotti 71, Greve in Chianti.

Grosseto og Marina de Grosseto:
Byen Grosseto er som sådan ikke en seværdighed, men vi boede på en agriturismo lige udenfor byen, hvorfra vi kørte på opdagelse. Vores agriturismo var en gammel nedlagt hestefarm, og vi boede i de gamle men nyrestuarerede hestestalde. Herfra kan man besøge en række af seværdigheder blandt andet termalbadende og de mange gamle (vin)byer. Området i sig selv var ganske interessant, da her var helt, helt fladt (Det er derfor området er specialiseret i heste og kvægopdræt) modsat til resten af det Italien, vi ellers besøgte. Derudover lå Marina de Grosseto og andre gode strande kun et lille smut derfra. Så her dasede vi på stranden og badede i havet. Om aftenen kom vi tilfældigvis forbi et omrejsende tivoli, Luna Park, hvor vi tullede rundt, og jeg afprøvede en spåkonemaskine, som forudså mit kærlighedsliv (på italiensk that is).

Highlights:

Montelchino:
Byen er kendt for sine dyre og gode brunello-vine, som består af druen sangiovese. Vi besøgte byen og kiggede på vinstokke. Her vrimler med små vinbutikker, hvor man kan gøre sig nogle gode smagsprøver på de gode (og dyre) vine. Overalt er der en fantastisk udsigt. Jonas og jeg satte os på en café i midten af byen ved tovet med hver vores bog i eftermiddagssolen. Tophyggeligt og meget afslappende.

Sant’ Angelo in Colle:
Denne by lå højt, højt oppe i bjergene og er nærmest en lille fæstningsby med romantiske kringelkrogede gader, dyb ro og en fantastisk udsigt over vinmarker. Der er et par restuarenter, hvor vi besøgte Trattoria Il Leccio. (Costa Castellare 1-3, Sant’ Angelo in Colle, Montelcino). Her er maden friskere end frisk og lavet fra bunden, og især deres forretter (pasta primi) og vin var en smagsoplevelse. Jeg fik en pastaret med asparges og saffran. De har også en lille vinbutik, hvor Jonas og jeg brændte vinbudgettet af og købte to af deres egne Brunello-vine med hjem.

Den bedste is jeg nogensinde har smagt: Chiccheria:
Vitterligt og uden at overdrive, så fik Jonas og jeg den bedste og mest vellavede is i Marina de Grosseto hos Chiccheria. Cremet, lækker, blød og velsmagende – lavet på de bedste råvarer. Isen var så god, at vi blev nødt til at komme tilbage igen dagen efter.
Via Piave 14A, Marina de Grosseto.

Perugia:
Åh, Perugia, skønne, skønne Perugia! En skøn lille perle af en by i Umbrien helt oppe i bjergene. Hvorend man gik var der en bjertagende udsigt, og de mange snørklede og stejle veje var nemme at fare vild i. Byen kan dateres helt tilbage til Etruskerne og det er fantastisk at gå med hovedet kiggende opad, imens man går ind under buer og broer. Det er en universitetsby med hele to universiteter, hvilket giver et liv, leben og ung summen. De lokale specialiterer er vildsvineragut, trøffler og chokolade, som vi naturligvis stiftede bekendtskab med. Byen er kendt for sin jazz-festivival, hvor Jonas og jeg var så heldig at nyde den sidste dag i festivallen. Derudover afholdes der også en chokoladefestival (!) hver oktobermåned. Byen konkurrerer i øvrigt om at blive Europæisk Kulturhovedstad i 2019.

Highlights:

Mad og vin: Wine Bartolo Hosteria. 

Her fik vi nok et af turens bedste måltider. I den hyggeligste lille kælder, hvor vi fik den sødeste betjening. Virkelig lækker og veltilberedt mad med virkelig god vin til. Til forret fik vi scramled eggs med trøffel og forskellige lokale udskæringer, og hovedretten var den mest velsmagende ragu bianco – en spaghettiret, som var lavet ganske enkelt og simpelt, så smagene tydeligt kunne stå frem. Vi havde desværre ikke plads til dessert, på trods af at deres dessertkort også så lovende ud.
Via Bartolo 30

Sandwich: La Bottega de Perugia. 

Da Jonas og jeg netop ankom til byen, gik vi på jagt efter frokost. Vi kom forbi et lillebitte sandwichsted, hvor der stod en lang kø af unge. Vi stillede os i kø sammen med dem, og heldigvis for det, for det var turens bedste og lækreste sandwich, hvor ejerne stod og skar pålægget på deres pålægsmaskine, eftersom man bestilte.
Piazza Morlacchi 4

Is: Gelateria Gambrinus:
Her fik jeg en lækker pistache/hvid chokolade ispind. Ejeren har åbnet fra tidlig morgen til sen aften, men serverer isen med et smil og en joke på italiensk.
Via Luigi bonazzi 3

Shopping: Niba 1976
Selvom det forblev til kiggeri for mit vedkommende, så var Niba 1976 bestemt et besøg værd. En nysselig butik med fine Miu Miu-sko, lækre Celine-tasker og smukke kjoler fra Prada.
Via Maestà Delle Volte 2-6

Natteliv: Nu tænker I sikkert, at jeg anbefaler en eller anden fancy cocktailbar, men sagen er, at hvis man skal gå ud i Perugia (og det vil jeg klart anbefale), så skal man blot købe en øl fra en af kioskerne og så sætte sig på trapperne ved Duomo, og derefter falde i snak – eller blot kigge på – de lokale. Vi fulgte med en flok og endte på en virkelig nusset og tarvelig bar ved navn Bar Gold, som serverede verdens stærkeste Gin & Tonic for 2,5€, hvor der var mere gin end der var tonic. To af dem og vi var flyvende indtil kl. 05.30 om morgenen.

Rom:
Rom er så smuk, fin og virkelig hyggelig. Og så huser den to af verdens nok største turistattraktioner: Colloseum og Sankt Peters Kirken. Begge er virkelig et besøg værd. Kom enten tidligt om morgenen (Colloseum åbner kl. 8.30, så kom kl. 08.00) eller sen eftermiddag for at undgå at stå i kø. Det gjorde vi ikke, så vi stod i kø til Colloseum i 2 timer og 15 minutter. (vi sov over os…). Det var tredie gang, at jeg besøgte Rom. Jeg har både været her i 2009 sammen med Stine og i 2010 sammen med min søster. Og denne gang var bestemt ikke min sidste gang i Rom. Byen er så stemningsfuld og fuld af små hyggelige gader, som er fantastiske at gå på opdagelse i. Jeg har eksempelvis en drøm om at fejre jul i Rom.

Highlights:

Yndlingskirker: Santa Maria og Pantheon.
Rom, (og ja, de fleste Italienske byer) vrimler naturligvis med katolske kirker. Det er dejligt at få et roligt afbræk fra de larmende gader ved at træde ind i kirkernes ro – om ikke andet, så blot for at nyde og opleve den svulstige kunst og faschinerende arkitektur. Mine to favoritter er den guldbelagte og meget rolige Santa Maria i Trastevere, og den simple, runde Pantheon. Efter at en vis Hr. Brown skrev en bog, er Pantheon blevet yderst velbesøgt, men det ødelægger dog ikke, hvor fantastisk flot den runde kuppel med hul i toppen er. En meget unik kirke.

Hyggeligt område: Trastevere:
Jeg er vild med Trastevere. Turistet? Ja, men stadig brand hyggeligt. Det er klart det område, jeg vil anbefale at finde et hotel eller værelse i. Her kan man sagtens gå på opdagelse og finde mange virkelig gode spisesteder og barer. Stemningen er livlig, afslappet og top hyggelig.

Øko-deli og sandwichsted: Rumi – bottega organica:
Denne lille økologiske og vegetariske perle var et lille hippiefrirum midt i Trastevere. Her kan man få juices, sandwich, wraps og andre småretter. Vi fik den sødeste betjening, og den mest velsmagende sandwich med ost, pære, nødder og pesto. Mmm! Her har man god tid, og der er tid til en hyggelig snak over disken, og ellers kan man klemme sig ind på højbordet med en bog og slappe af. Havde vi haft flere dage i Rom var vi helt sikkert kommet tilbage. Ps. Deres kage så i øvrigt ret fantastisk god ud.
Via de San Francesco a Ripa 133, Trastevere

Ægte italiensk: Da Lucia.
Igen viste Linns guide til Rom at være særdeles god, for hun skriver om Da Lucia, og hvor er jeg glad for, at vi kom forbi stedet. Et lille bitte sted midt på en hyggelig lille gade, hvor vi fik en plads. Her fik vi oksehaler i tomat og kanin i hvidløg. Det smagte SÅ godt. Men det bedste var nu virkelig deres panna cotta med bærkompot på toppen, som var sødmefyld og frisk.
Vicolo del Mattonato 2, Trastevere

Parfume-butik: Arte Profumi.
Min næse er vild med sniffe til velduftende parfumer og mine øjne og hænder drages altid imod smukke flakoner. Hos Arte Profumi kunne jeg bruge lang tid på at gå rundt i den lille butik på jagt efter parfumer, som ikke lige er til at opdrive derhjemme.
Via Natale del Grande 6, Trastevere

Pizza: Baffeto 2: (eller faktisk et anti-tip)
Da jeg var her i 2010 sammen med min søster gik vi på jagt efter Roms bedste pizza. Efter en del research via google fandt vi to steder, som kandiderede, og vi besøgte naturligvis begge steder. Det ene sted lå tæt på Piazza del Poppolo og det andet var Baffeto 2 ved Piazza Navona. Og begge steder serverede himmelske pizzaer med sprøde bunde og simpelt fyld. Nu er Baffeto 2 blevet nævnt i flere guidebøger (blandt andet Lonely Planet). Pizzaen er dalet i kvalitet, klientellet udskiftet med turister og servicen virkelig tarvelig. Heldigvis opdagede Linn, at de andre pizzasteder på samme vej er virkelig gode, så jeg vil anbefale jer at følge hendes tips, og ellers gå på opdagelse på sidevejene, hvor stederne virkelig så hyggelige ud.
Via del Governo Vecchio 114, tæt på Piazza Navona (men tag hellere de andre steder på samme vej eller besøg sidegaderne).

Vin og ost: Cul de Sac:

Det begyndte at regne heftigt, den første dag vi var i Rom, så imens vi tullede rundt på må og få mellem Pantheon, Piazza Navona og Campo de Friori (som alle huser nogle hyggelige steder) besluttede vi os for at sætte os i ly for regnen på det hyggelige lille sted, Cul de Sac. Og sikke et fund. Baren er en af Roms ældste vinbarer, og stedet er råt, enkelt og fint. Her fik vi nogget rigtig lækkert vin og en lille osteplatte.
Piazza di Pasquino 73, tæt på Piazza Navona.

Hæng-ud-mens-solen-står-højest-café: La bottega del caffé:

Efter et besøg på Colloseum var Jonas og jeg godt trætte i benene, så vi fandt en hyggelig café, hvor vi sad under vinens skygge og nød et glas koldt hvidvin og lidt let mad.
Via del Bosghetto 91, tæt på Collosuem og Monti metrostation.

Pizzatip: Pizza by the slice.
Hvis du er snacksulten og har brug for noget lækkert på farten, så drop in på de utallige pizza by the slice steder, hvor man får klippet et stykke pizza og betaler efter vægt. Her får man oftest et virkelig velsmagende stykke pizza. Min favoritkombination er aubergine, tomatsovs og en brie-lignende ost. Ellers er pizza med squashblomst virkelig også et hit.
Overalt i Rom.

Og det var så min guide til Italien. Smid endelig en kommentar med jeres bedste rejsetip til Italien. Og stil endelig spørgsmål. Så vil jeg besvare dem, så godt jeg kan.

Læs mere?
Jeg brugte Linn’s super gode guide til Toscana og Rom og kiggede ind til Lindas simple tips til Firenze. Derudover er der den virkelig fine blog, A Dusty Olive Green, skrevet af en dansker bosat i Toscana. Hun har blandt andet lavet guides til Firenze og Rom.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 comments on “En oh you pretty things guide til (nord)Italien og Toscana”

    • Det var SÅÅÅÅ skønt! Det er bestemt ikke sidste gang, at jeg skal til Italien. Jeg tænker, at jeg gerne vil afprøve Sardinien engang?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *